Grafiska grejer

Äntligen har jag designat en logotyp och ett varumärke åt mig!

Då jag startade firman i början av året slängde jag i all hast ihop en kamerasymbol, men jag har inte känt mig riktigt nöjd med den. Den känns så tråkig och det finns ju redan så många fotografer som använder just en kamera som sin symbol.

Jag var sugen på att göra någonting nytt. Något grafiskt, simpelt och kiva. Visst är en kamera en beskrivande symbol för vad jag sysslar med, men jag vill ha något som sticker ut och som känns tilltalande.

Att designa en logotyp eller ett varumärke kan verka som en lätt grej, men faktum är att det inte är något som blir till på ett par minuter. Jag har grubblat över just min symbol i ett par månader, så mycket att jag till och med funderat på att anlita en erfaren grafiker för att göra den.

Men så plötsligt sa det pling i huvudet och jag visste precis hur jag ville att den skulle se ut, så jag lade till Illustrator i min CC-prenumeration och satte igång. Nu är jag ju nybörjade på det programmet, men van vid att använda Photoshop och InDesign, så det kändes inte så knepigt då jag väl hade idén.Resultatet ovanför! Då det kommer till logotyper och varumärken tror jag alla har en åsikt. Någon kanske tycker den är skitful, medan någon annan diggar den. Jag fick väldigt blandade åsikter då jag visade några olika personer min skiss. Själv är jag nöjd och sparade dessutom tusen euro!

Nu kanske någon undrar vad logotyp och varumärke egentligen är - vad är det för skillnad? Låt mig förklara.

En logotyp är sättet ett företag skriver sitt namn på. Tänk er Coca-Cola, Ikea och Google. Visst associerar ni dem med särskilda typsnitt i särskilda färger? Det är precis det en logotyp (i vardagligt tal ofta logo) är.

Ett varumärke är däremot symbolen. Kända sådana, såsom Adidas, Apple och Audi, förknippar man genast med företaget, utan att namnet syns.

Ofta ser man logotyper och varumärken kombinerade på olika sätt. Företag kan alltså använda enbart en logotyp, enbart ett varumärke eller logotypen och varumärket tillsammans, beroende på var de syns. Hänger ni med?

Själv tycker jag också det är viktigt att kombinationen med logotyp och varumärke fungerar i både gråskala och i färg. I det här inlägget visar jag mina designer enbart i svart och vitt, men jag har alltså också valt ut ett par speciella färger. Det får dock bli ett annat inlägg. Viktigt är också att logotypen och varumärket ser bra ut både förminskade på ett visitkort och förstorade på en reklamaffisch. Nu tjatar Fredrik på att jag nördat alldeles för länge, så jag avsluta här och stänga datorn.

Jag skulle gärna vilja veta vad ni tycker om mina grafiska grejer. Gillar ni dem? Gillar ni dem inte? Varför? Ser ni några former i symbolen? Vad väcker den för tankar/känslor?

Publicerad 29.11.2015 kl. 20:11

Ambulansfärd

I måndags blev det ambulansfärd för Demian! Men oroa er inte. Han är okej nu.

Det har varit mycket krångel den här hösten. Demian har råkat ut för riktigt envisa flunssor ovanligt många gånger och vi har vid flera tillfällen varit tvugna att uppsöka läkarvård i samband med det, men så har han blivit frisk och farit tillbaka till dagis igen.

Natten mellan söndag och måndag vaknade han titt som tätt och grät. Jag gjorde mitt bästa för att trösta och natta om honom, men ingenting hjälpte. Då han till slut somnade sov han bara korta snuttar. Vid sex ringde min väckarklocka, men det var först då jag hoppat upp ur sängen och tänt lampan jag märkte att det höll på att gå riktigt illa!

Det räckte ett par sekunder innan det gick upp för mig att det var något fel med hans andning och sedan följde några sekunder av ren och skär panik medan Fredrik letade efter telefonen för att ringa nödnumret och berätta att stackars liten är alldeles vit, läpparna blåa och kroppen slapp.

Jag hann bara slänga på mig ett par byxor och en topp, så snabbt var ambulansen här. Jag tror det var sex eller sju personer, både ambulanspersonal och läkare, som kom för att rädda vår lilla älskling. Situationen hölls relativt lugn, men det låg nog moln av oro över oss hela tiden.

Då andningen blivit bättre och läpparna återfått sin normala färg åkte vi med ambulansen till sjukhuset för vidare kontroller. Sedan blev jag en natt på avdelningen med honom och det var först då jag kunde pusta ut av lättnad. Han var i goda händer. Personalen försökte prata svenska - tummen upp för det.

Resten av veckan har jag stannat hemma med honom för att säkerställa att han fått i sig av sina mediciner. Han är sig själv igen, men det kommer nog bli en del läkarbesök och kontroller till den närmaste tiden. Det gör så ont i mitt mammahjärta och jag önskar inget mer än att han får vara frisk och busa runt som vanligt.

Publicerad 20.11.2015 kl. 14:15

Succé, del II

För ett tag sedan skrev jag om mina pop-up studior som blev succé. Nu är det dags att visa del II med fotografier som blev till under evenemanget!

Den här sötnosen var faktiskt min allra första kund under spektaklet.


Och hon var riktigt charmig!

Storebrodern till den blyga lilla pojken uppskattade också bubblorna, precis som resten av bunten.

Sedan fotograferade jag också porträtt av en fyraåring med fina fräknar!

Det märktes att hon sett framemot fotograferingen väldigt mycket och det gick så smidigt att fotografera henne, åtminstone sisådär tio minuter tills det blev spring i benen. Visst är hennes hår alldeles ljuvligt!?


Jag behövde knappt vägleda henne alls, hon hade nämligen övat på förhand. Japp, den här gulliga poseringen var hennes helt egna idé!

Jag skulle kunna sitta och pilla med dessa hur länge som helst, men nu får det räcka med barnfoton för en liten stund. Fler finns att se på min Facebook-sida.

Glöm förresten inte bort min tävling om en valfri porträttfotografering! Vinnaren presenteras i övermorgon, så än finns det tid att delta!

Publicerad 13.11.2015 kl. 17:38

Familjeporträttet som sket på sigEtt fint familjeporträtt farsdagen till ära lät som en bra idé, tänkte jag. Resultatet går väl att diskutera.

Det är väldigt sällan hela den här lilla familjen fastnar på en och samma bild. Oftast är det ju jag som står bakom kameran. Dessutom är Fredrik rätt så kameraskygg och de få gånger jag får honom övertalad att vara med vill han ha det snabbt överstökat, helst på fem sekunder högst.

Nå, farsdagen till ära tänkte jag det vore en bra idé att ställa igång en liten fotostudio i vardagsrummet och knäppa några fina familjeporträtt. Jag sminkade mig lite mer än vanligt med lösogonfransar och hela köret. Då jag limmat fast fransarna kom jag ihåg att jag ju inte klippt till dem, så jag tog fram saxen och klippte dem lite då de redan var fastlimmade på min egna fransrad. Det var ju inte så smart. Fredrik drog på sig sina nya jeans han fått i present och Demians skjorta stryktes.

Vid det här laget var jag redan svettig för det är så fruktansvärt varmt i vår lägenhet även om vi sänkt värmen rejält och fönstren står på vid gavel. Då studion äntligen var på plats, kameran på stativet och självutlösaren igång förbannade jag mig över det pyttelilla utrymmet det gick att hasa sig fram på. Motvilligt samlades vi ändå alla framför kameran och jag hann ta den här här testbilden innan blixten blinkade att batteriet snart är slut och så slocknade allting. Fasiken! Svettig och irriterad som jag var orkade jag inte släpa fram de andra studioblixtarna och softboxarna, så det blev inga fler bilder.

Medan jag skrivit det här har Demian somnat i famnen och så fort jag tryckt på 'publicera' tänker jag tvätta av mig sminket (misstänker jag klippt av mina egna fransar med) och åka iväg till svärföräldrarna för äta kinuskitårta istället. Familjeporträtt får vi ta en annan dag med större utrymme och tålamod. Det är nog minsann så mycket lättare att fota andra familjer, fastän barnen är bångstyriga och papporna motvilliga.

Glad farsdag!

Publicerad 08.11.2015 kl. 14:36

Den plötsliga inspirationen


Haha nej, så här fint höstväder har vi inte i Åbo idag. Bilden är tagen en mycket varmare och soligare dag, då löven ännu skiftade i gult, orange och rött. Nu ligger de bruna på marken och ger ifrån sig en förmultanande doft.

Ibland säger det bara pling i huvudet på en och idé efter idé dyker upp!

Känner ni igen den där känslan man får ibland, då man får så många prima idéer på en gång så det bara exploderar i huvudet och man snabbt måste roffa åt sig första bästa anteckningsblock för att skriva ner alla lysande funderingar innan man glömmer dem? Det var precis det som hände mig i förmiddags.

Egentligen borde jag diska, byka och dammsuga. Lägenheten ser ut som någon slags avstjälpningsplats och både sambon och jag tjuter lika högt varje gång vi trampar på en legobit eller dinosaurie. Men nu får det vara rörigt för jag måste få skapa medan jag har bra flow och lillskrutten sover.

Publicerad 07.11.2015 kl. 12:25

Vinn en fotografering!

Jag lovade ju att ordna en tävling då jag når 300 likes på min Facebook-sida, så nu är det dags! Vill du vinna en helt gratis porträttfotografering med mig skall du absolut delta!

För att vara med och tävla skall man skriva en kommentar, i vilken framkommer vad för slags porträttfotografering man skulle vilja vinna och motivera varför. (Kommentera alltså inte det här blogginlägget med tävlingsbidraget, utan inlägget på Facebook.)

Glöm inte att gilla min Facebook-sida. Jag uppdaterar den aktivt med nya foton och vad som händer i företaget.

Den 15 november väljer jag en vinnare! Vinsten är värd 200 € och innehåller 45 minuter framför min kamera och fyra högupplösta digitala fotografier. Fotograferingen sker i utomhusmiljö i Åbo eller omnejd. Endast privatpersoner kan delta.

Vinsten kan vara porträtt av t.ex. ett kärlekspar, en busig syskonskara, din ponny iklädd tomteluva, ett kompisgäng, din moffa osv... Kanske har du som liten i smyg drömt om att vara modell och vill testa på hur det känns? Nu gäller det alltså att fundera ut en riktigt fyndig kommentar!

Publicerad 01.11.2015 kl. 09:22

Kravlöst, färglöst svammelSå var november här - lika kravlös som färglös.

Dags att vända blad i kalendern. Den här tiden som många verkar tycka är ett trist mellanting mellan höst och vinter är här, med mörker, depressio hiemalis, rinnsnuva och immiga bilfönster.

Själv tycker jag om november. Åtminstone så länge marken är torr. Att det är mörkt då man åker iväg på morgonen och mörkt då man kommer hem om kvällarna gör inte så mycket, det är ju rätt mysigt ändå. Rökelse, ny Apulanta från hörlurarna och en kopp cappuccino är allt som behövs.

Publicerad 01.11.2015 kl. 07:40

Succé!

Om vi spolar tillbaka tiden ett par veckor hade jag vid den här tiden precis roudat kameragrejer från en fullproppad bil, byggt upp en fotostudio för andra gången och duschat av mig all svett och såpbubbellösning, formaterat minneskorten och satt alla batterier på laddning.

Jag ordnade alltså ett litet evenemang med pop-up fotostudior två ställen på Kimitoön. Under två dagar fotade jag drygt tjugo barn, så det var minsann livat!

Det hela började med att jag fick en idé och frågade runt lite ifall lokalbefolkningen skulle vara intresserad av ett en sådan grej, och det visade sig finnas ett väldigt stort intresse. Jag skred till verket med planerandet och innan jag hann blinka var jag fullbokad.

Jag blev ärligt talad förvånad över mängden bokningar och visst kändes det smickrande att så många valde att låta sina barn fotograferas hos just mig, dels för att det redan finns flera andra fotografer med studio på samma område och dels för att det var första gången under min tid som företagare jag blivit så fullbokad att jag varit tvungen att tacka nej till jobb.

Här är en liten del av alla fotografier som blev till i mina pop-up studior.


Den här glada filuren träffade jag i somras då jag dokumenterade ett bröllop. Hon fyllde fyra samma dag jag fotade henne och visst ser man glädjen i hennes ögon!?


Så här skrev hennes mamma:

Tack! Fotona är jättefina! Helst skulle man ha velat ha allihopa, var svårt att välja! Men dom som vi valde är jättelyckade! Så tusen tack. Ser framemot fotot som kommer på posten. Roligt att det ordnades en photoshoot dag för de små. Lycka till i fortsättningen!


Den här grabben var så blyg att han inte ville ställa sig framför kameran alls på en god stund, men då jag satte igång bubbelmaskinen glömdes blygheten plötsligt bort, hihi.

Bilen hade jag egentligen köpt åt Demian, men den visade sig vara alldeles för hög för honom ännu, så den kom till användning som rekvisita istället.


Feedback från en ny kund:

Tusen tack! Vi är mer än nöjda!Den här sötnosen var bara ett halvt år, men han verkade trivas med att bli fotad. Han bara skrattade fastän han välte omkull emellanåt och han gav mig pose efter pose.


Det blev nog inte ett enda misslyckat porträtt av honom.

Alla är nöjda. Själv är jag stolt över att jag klarade av att ordna hela evenemanget helt på egen hand från början till slut. Succé!

Nu väntar jag på beställningarna av de sista kunderna, så en del datorarbete har jag kvar, men mycket har jag redan fått gjort och massvis med härliga fotografier har jag att visa. För att inte bombadera sönder bloggen med barnbilder delar jag upp dem i flera inlägg.

Stort tack till alla som kom till mina studior!

Publicerad 31.10.2015 kl. 20:12

Oktobermorgnar

Dessa dimmiga höstmorgnar...

Något jag är extra förtjust i med hösten är alla dessa dimmiga morgnar då solstrålarna letar sig fram mellan träden och dimman silar ljuset så fint. Just dessa stunder gör det inget att man glömt vantarna och att man egentligen har bråttom iväg till skolan eller jobbet. Det är så avklopplande att stanna upp, andas in den friska luften och bara njuta av att se dimman dansa över landskapet.Publicerad 24.10.2015 kl. 10:53Kontakt: info@ellenkivisto.com

© Alla bilder i bloggen är skapade av mig om inget annat anges. De får ej kopieras vidare och användas utan min tillåtelse.

Klicka på inläggets rubrik för att kommentera!

Kategorier

Senaste kommentarer

22.11, 18:26Grafiska grejer av Linda
15.01, 09:17Succé, del II av Sandra
30.11, 16:47Grafiska grejer av Kugge
30.11, 14:08Grafiska grejer av Ronja
30.11, 00:57Succé, del II av Emelie